Esittely

Päivitetty 06/2020

Olen Laura, vuonna 1978 syntynyt seinäjokinen, ja kasvatan schipperkejä kotioloissa pienimuotoisesti. Ensimmäinen Usvataifuunin kennelnimelle rekisteröity pentue syntyi vuonna 2017.
Tavoitteena minulla on kasvattaa rodunomaisen luonteen omaavia schipperkejä joiden kanssa ihmiset pärjäävät ilman poppakonsteja. Schipperket ovat luonteeltaan toimeliaita pieniä vahteja ja ovat joskus kovin jääräpäisiä. Schipperket tarvitsevat jämäkän kasvatuksen, mutta mikään arkuus, ihmispelko tai vihaisuus ei kuulu rodunomaiseen luonteeseen. Ulkomuodossa pidän tärkeimpänä tasapainoista rakennetta, joka ei kuormita kroppaa ja joka mahdollistaa koiralle vaivattoman liikkumisen. 

Koiria minulla on ollut vuodesta 1992 lähtien. Ensimmäinen koirani Taifuuni oli kaunis musta monirotuinen sekoitus suomalaisia pystykorvarotuja. Taifuunin lisäksi minulla on ollut kaksi belgianpaimenkoiraa, groenendael Usva ja malinois Irri. 

Kiinnostus kasvatustyötä kohtaan alkoi varhaisessa vaiheessa ensimmäisen belgianpaimenkoirani myötä, mutta niitä en lopulta alkanut kasvattamaan. Kahta samantyylistä kennelnimeä ei saa olla, joten anoin kennelnimen jo vuonna 1998, että saisin siihen ensimmäisten koirieni Usvan ja Taifuunin nimet mukaan ennen kuin joku ehtisi anoa liian samantyylisen nimen. Kennelnimen jo omaavana minun ei olisi tarvinnut suorittaa "Kasvattajan peruskurssia", mutta kävin sen mielenkiinnosta vuonna 2011, jolloin allekirjoitin myös kasvattajasitoumuksen.

Ensimmäisen schipperkeni, veikeän persoonallisen Kemmun (Vissasen Soi-Matta) hankin vuonna 2010 oltuani belgianpaimenkoirien jälkeen puoli vuotta ilman koiraa. Kemmun lisäksi kotona asuvaan laumaan kuuluu vuonna 2013 syntyneet siskokset Tirana ja Tigi sekä vuonna 2019 syntynyt oma kasvatti Eevis (Usvataifuunin My Atlantis Evidesia). Koiramäärän järkevänä pitämiseksi en voi pitää kotona kaikkia jalostukseen suunnittelemiani koiria joten tästä syystä sijoituskodit ovat kasvatustyössäni erittäin merkittävässä ja tärkeässä roolissa. Mielummin sijoitan koirat pysyviin koteihin, kuin keräisin niitä itselleni ja myisin jalostuskäytön jälkeen eteenpäin. 

Ensimmäisen tuontikoirani Sompan (RU JMVA Rossmel Highlight of The Show) toin Venäjältä vuonna 2015. Venäjä saattaa äkkiseltään kuulostaa lukijasta yllättävältä valinnalta tuontimaaksi, mutta siellä on muutamia kasvattajia joilla on kauniita koiria sekä laadukkaita Jenkeistä tuotuja schipperkejä kasvatustyön tukipilarina. Nämä jenkkilinjaiset schipperket miellyttävät omaa silmää enemmän, kuin ns. "perinteiset" schipperket. Venäjällä itse asiassa on koko Euroopan voitokkaimmat schipperket ja kasvattajat. Schipperkejä tuodaan Venäjältä Suomeen koko ajan enenevässä määrin. Itse olen tuonut Venäjältä tähän mennessä Sompan lisäksi toisenkin uroksen ja kaksi narttua.

Harrastan koirien kanssa pääosin MEJÄä, josta innostuin toden teolla, kun huomasin miten paljon koirat siitä pitävät. Täytyy kyllä myöntää, että hieman yllätyin nähdessäni kuinka motivoituneita jäljestäjiä nämä pikkuiset schipperket ovat. Varsinaisia luonnonlahjakkuuksia kaikki! Uutena harrastuksena olen aloittanut Noseworkin Tigin kanssa vuoden 2019 lopussa. Laji on itsellenikin täysin uusi, joten käyn Tigin kanssa treeneissä ja opetan muille koirille kotona sitä mitä Tigin kanssa on treeneissä opittu. Näyttelyissä piipahdan ajoittain. Rickyn (Winterra Best) sijoituskodissa käydään näyttelyissä enemmän, joten kiitos Rickyn kaikista hienoista näyttelytuloksista kuuluu sen haltijalle Kaisalle.
Kemmu on ollut nuorempana mukana Suomen Kennelliiton Kaverikoiratoiminnassa, josta se on palkittu Kennelliiton ansiomitalilla.


Usvataifuunin Soon Hypothetically 6,5vko

Usvataifuunin Soon Paws Ou'Panda 7vko

3kk ikäinen Usvataifuunin Soon Semper Fi emänsä kanssa

Usvataifuunin Ivertue 7vko

Usvataifuunin Ivertue 7vko

Kemmu, Tigi ja Tirana